Halbuki mi hâlbuki mi?
Bazı örneklerde, bağlaçlar formülsel oldukları için yan yana yazılır: belki, çünkü, rağmen, beri, görünüşe göre, iken, sanki. Bu örneklerde, sonek aynı zamanda küçük ünlülerin uyumuna da karşılık gelir. Şüphe ve pekiştirme işleviyle kullanılan “ki” kelimesi de ayrı yazılır: Ders bitti, zil çaldı mı?
Halbuki nasıl kullanılır?
(< durum böyledir) Karşıt anlamlı iki cümleyi birbirine bağlar; Oysa tam tersine: Maşallah, bir çırakla eğitim göremezsin, gerçi bir çırak bana çok geliyor (Hâlit Z. Uşaklıgil). Dinleneceğimi sanmıştım, ama zor, meşakkatli bir işe itildim (Refik H. Karay).
Duyduk ki nasıl yazılır?
UYARI-2: Ayrıca, ayrı yazılan ki’nin sonuna -ler eki eklenemez: Unuttuğunu duydum… “Unuttuğunu duydum” mümkün değildir.
Sıradaki ki ayrı mı?
“Ki” bağlacı ayrı yazılmalı, yanına ise varlık veya aidiyet belirten “-ki” eki eklenmelidir.
Baş parmak nasıl yazılır?
Dilimizde, her iki öğenin de asıl anlamını korumasına rağmen, yan yana yazılan sözcükler de vardır: a. “Bahis” sözcüğüyle kurulan sıfat tamlamaları: başbakan, başçavuş, başöğretmen, başpehlivan, başoyuncu, başsavcı, başyazar vb.
Seninki ayrı mı?
“Ki” Bağlacı ve Ki Sonekinin Yazılması “Ki” bağlacı ayrı yazılır. Cümlede “ki”den sonra çoğul eki “-ler” ekini eklerseniz, “ki” bir zamir olan “ki”dir. Örnek: Arabam bozuldu, seninkini kullanabilir miyim? • Onunki seninkinden daha iyi.
Hâla nasıl yazılır TDK?
TDK verilerine göre Hala kelimesinin doğru yazımı Hala’dır. Hala olarak yazıldığında anlamı değişmektedir. Hala babanın kız kardeşi anlamına gelmektedir.
Art arda nasıl yazılır?
Kelimenin doğru yazımı ardışık olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazılması yanlış olur.
İçindeki ki ayrı mı?
Türkçede ekler her zaman yan yana yazılır. Bir ek olduğu için, bağıl ek “-ki” her zaman kendisinden önceki kelimenin yanına yazılır. Bağlaç olmayan “-ki” eki iki cümleyi birbirine bağlamaz ve bu nedenle yan yana yazılmalıdır.
İlla ki ayrı mı?
Analizin sonucu, “if” ve “illaki” kelimelerinin yazımında son yıllarda bir değişiklik olmadığını gösterdi. “İf” kelimesi her zaman ayrı yazılmıştır. 1988’den beri “İllaki” kelimesi yanına yazılmıştır.
Karmakarışık nasıl yazılır?
TDK’ya göre, jumbled kelimesinin doğru yazımı “jumbled”dır. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir.
Diyelim ki nasıl yazılır?
Öte yandan, tek heceli “say” ve “eat” fiillerinde, i ünlüsü söyleyişte de yazılır: say, say, say, let’s say, so; eater, by eating, eating, let’s eat, eat, when we eat, eat, vb. Ancak, örneğin, söylediğinizde, kelimelerdeki e harfi yazımda korunur.
Tabiki nasıl yazılır?
TDK’ya göre “doğal” kelimesinin doğru yazımı “doğal olarak”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “doğal olarak”dır.
Gitgide nasıl yazılır?
“GİDERĞİDE” kelimesinin anlamı yanlışlıkla “artan” olarak kullanılabilir, ancak doğru yazımı bileşik “artan”dır. Etimolojik olarak “giggide” kelimesi Türkçe’nin bileşik zarflarından biridir. “Gitmek” fiilinin tekrarlanmasıyla oluşur.
Sabahki nasıl yazılır?
Türediği kelimenin sesli harfleri koyu yazılmış olsa bile, bu ekin yazılışı ve telaffuzu değişmez: uyumak, bakmak, sormak, yatmak… “-ki” eki; “dün, bugün” gibi bazı örnekler dışında sesli harf uyumunu izlemez: sabahleyin, akşamleyin, uzakta, yolda, olmak…
Halbuki nasıl yazılır şapka?
Böyle durumlarda “whiras” sözcüğü ile başlayarak yargıya dayalı bir ifade kullanabiliriz. “Whas” sözcüğü bazı yerlerde “whas” olarak ayrı ayrı yazılsa da doğru yazımı “however”dır. Dolayısıyla bu sözcüğün birleşik sözcük olarak yazılması gerekir.
Habire mi ha bire mi?
(< arada sırada) Durmadan, durmadan: Dükkanından çıkmazdı, sürekli çalışırdı (Ömer Seyfeddin). Haberlere gidiyoruz. Hala gidiyoruz abi (Burhan Felek). Sürekli ve iyice ceplerimi aradım (Târık Buğra).
İçindeki ki ayrı mı?
Türkçede ekler her zaman yan yana yazılır. Bir ek olduğu için, bağıl ek “-ki” her zaman kendisinden önceki kelimenin yanına yazılır. Bağlaç olmayan “-ki” eki iki cümleyi birbirine bağlamaz ve bu nedenle yan yana yazılmalıdır.
De’nin yazımı nasıl ayırt edilir?
da / da bağlacı ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak majör ünlü uyumunu izler: Hem kızı hem de gelini geldi. O da durumu oğluna bildirdi. Sen de mi kardeşim? Zor olsa bile.