İçeriğe geç

Tanık Beyanı Kesin Delil Mi

Tanık beyanlarına karşı beyan kesin süre mi?

Tarafların tanık ifadeleri hakkında ifadelerini sunmak için 2 haftaları vardır. Tanık ifadeleri talebinin devreye girdiği yer burasıdır. Tanık ifadelerine ilişkin ifadeler ve itirazlar 2 haftalık bir süre içinde sunulmalıdır. Aksi takdirde tanık ifadelerinin reddedildiği kabul edilir.

Tanık beyanı yeterli mi?

Yargıç, deneyim kurallarına dayalı yargısına dayanarak doğru olduğuna inandığı tanıkların ifadelerini delil olarak kabul eder ve bu temelde bir hüküm verir. Güvenilir olmadığını düşündüğü veya genel olarak bilinen gerçeklerle ve yaşam deneyimiyle çelişen ifadeleri delil olarak kabul etmez.

Sadece tanık beyanı hükme esas alınır mı?

Özellikle, ek delil olmadığı sürece yalnızca gizli tanık beyanına dayanarak bir hüküm verilemez. Birden fazla gizli tanığın sorgulanmasının bir önemi yoktur. Yalnızca delil olarak gizli tanık beyanına dayanarak bir hüküm verilemez.

Tanık dosyaya delil sunulabilir mi?

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, ön inceleme duruşmasından önce delillerin sunulması için belirli bir süre belirlenmesinin uygun olmadığını belirterek, belirli bir süre belirlenmiş olsa bile soruşturma aşamasında tanık (delil) sunumunun yapılabileceğine hükmetti.

Tanık beyanı kesin delil midir?

Kanıt olarak sayılan tanığın kendisi değil, beyanıdır. Tanığın beyanı takdirî bir kanıttır, çünkü tanık, bilinçli veya bilinçsiz olarak gözlemlediği olayı her zaman tam olarak yeniden üretemez.

Tanık deliline ne zaman dayanılır?

Ön inceleme aşamasında (karşılıklı başvuruların yapılmasından sonra, soruşturma başlamadan önce) tanık ifadeleri, diğer tarafın açık rızasıyla iddia veya savunmanın genişletilmesi veya değiştirilmesi veya değiştirilmesi suretiyle kullanılabilir (TTK m. 141).

Kesin deliller nelerdir?

Kesin deliller sınırlı sayıda sayılmış olup bunlar şunlardır: Bir fiil, yemin ve kesin hükümdür. Değerli deliller; tanıklar, bilirkişiler, keşifler ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 192. maddesine göre kanunla düzenlenmemiş delillerdir. Belirli bir değeri aşan hukuki işlemler ancak kesin delillerle ispat edilebilir.

Beyan somut delil mi?

 Beyanlar ve belgesel kanıtlar, somut olaya özgü, somut olayı doğrudan temsil eden ve kanıtlayan kanıtlardır. Öte yandan, gösterge niteliğindeki kanıtlar, genel bir olayı temsil eden ve somut olaya ek olarak başka gerçekleri de kanıtlayabilen dolaylı kanıtlardır.

Tanık beyanına göre ceza verilir mi?

Hâkim, usul ve esaslara uygun hareket etmek şartıyla, sanığın suçu hukuka aykırı olarak işlediği hususunda makul kanaate varırsa, yalnızca tanık beyanlarına dayanarak da ceza verebilir.

Delil kanıt olmadan ceza verilir mi?

Sanığın bir suçtan dolayı cezalandırılmasına karar verilmesinin temel şartı, suçun şüpheye yer bırakmayacak şekilde kesin olarak ispat edilebilmesidir. Şüpheli veya tam olarak açıklığa kavuşturulmamış olaylar ve iddialar sanığın aleyhine yorumlanamaz ve mahkumiyete yol açamaz.

Tanık delili nedir?

Tanık ifadesi, tarafların hukuk davalarında kullandıkları en yaygın delil biçimlerinden biridir. Tanık ifadesi takdirî bir delil olmasına ve delil veren kişinin tanık olduğu olayı zamanla unutması ihtimali olmasına rağmen, hukuk davalarında vazgeçilmez bir delil parçasıdır.

Tanık beyanlarına karşı beyan dilekçesi nedir?

Boşanma davasını gören mahkeme, taraflara ön karar vererek tanık ifadelerine yanıt vermeleri için zaman tanıyacaktır. Tanık ifadeleri lehine veya aleyhine olabilir. Tanık ifadeleri lehine ise, tanık ifadelerine karşı bir beyan hükmü talebinde bulunulur.

Tanığa itiraz edilebilir mi?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “Tanıklara İtiraz” başlıklı 255. maddesi şu şekildedir: “Tanıkların ifadelerinin doğruluğunda şüpheyi gerektiren sebepler varsa, örneğin davaya yararlı olması gibi, taraflar iddiada bulunabilir ve bunu ispat edebilir.” 13 Temmuz 2024

İhzara rağmen tanık gelmezse ne olur?

HUMK Madde 253: MADDE 253 – (Değişik: 5728 – 23.1.2008 / md. 15) Usulüne göre çağrıldıkları halde mazeretsiz gelmeyen tanıklar zorla mahkemeye getirilir ve gelmemelerinden doğan giderler, amme alacaklarının tahsil usulüne göre hesaplanarak onlardan talep olunur.

Mahkemeye sonradan delil sunulabilir mi?

(1) Kanunda belirtilen sürenin geçmesinden sonra taraflar artık delil sunamazlar. Ancak, delillerin sonradan sunulması duruşmayı geciktirmek amacını taşımıyorsa veya delillerin süresi içinde sunulmaması ilgili tarafın kusurundan kaynaklanmıyorsa, mahkeme delillerin daha sonra sunulmasına izin verebilir.

Kesin süre hangi durumlarda verilir?

Kesin süre sınırı, kendisine verilen taraf için geçerlidir. Örneğin; Davacıya keşif masraflarını ödemesi için belirli bir süre sınırı verilir. Davacı, belirtilen süre sınırı içinde keşif masraflarını ödemezse, keşif delilini terk etmiş sayılır ve tekrar keşif isteyemez.

1 haftalık kesin süre ne zaman başlar?

Buna göre, zamanaşımı süreleri genellikle bildirim tarihinden itibaren işlemeye başlar; kanunda açıkça düzenlenen hallerde faaliyet bildirim tarihinde başlar. Kanun, zamanaşımı süresinin başlangıcının bildirim tarihi olduğunu açıkça belirtmiyorsa, zamanaşımı süresi her zaman bildirim tarihinde başlar.

Tensiple kesin süre verilebilir mi?

BASİT YARGILAMADA, TANIK FİKİRLERİNE DAYALI OLARAK TANIK LİSTESİNİN SUNULMASI İÇİN TARAFLARA ÖZEL BİR SÜRE TANINMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR.

Hakim tarafından verilen kesin süre uzatılabilir mi?

Hâkim, kesin olduğunu ilan etmeden bir süre vermişse, verilen süreyi geçiren taraf yeni bir süre isteyebilir; ancak, verilen sürenin her hâlde kesin olduğu ve aynı iş için farklı bir süre belirlenmesinin mümkün olmadığı sabittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Akkent Escort