Hangi meslek tanıklıktan çekinemez?
Bu bağlamda, avukat ile müvekkili arasındaki tüm iletişim mesleki sır saklamaya tabidir. Mesleki yeterlilik veya yargı görevi temelinde elde edilmeyen bilgilerin açıklanmasından feragat edilemez. Bilginin nasıl elde edildiğine ilişkin beyanlarda bulunmak yargıcın takdirindedir.
Tanıklıktan çekinebilecek kişiler kimlerdir?
“(1) Aşağıdaki kişiler ifade vermekten kaçınabilirler: (a) Şüpheli veya sanığın nişanlısı. (b) Şüphelinin veya sanığın eşi, artık evli olmasalar bile. (c) Şüphelinin veya sanığın kan veya hısımlık yoluyla ataları veya altsoyları.
Kimler tanıklıktan çekinebilir HMK?
Tanık, tanıklığı, tanığın veya 248 inci maddede sözü edilen kişilerden birinin şeref veya itibarına zarar verecekse veya hakkında ceza soruşturması ve kovuşturması yapılacaksa tanıklıktan kaçınabilir. Tanığın tanıklığı, meslek veya sanatının sırlarını açığa vuruyorsa tanıklıktan kaçınabilir.
Diş hekimi ve eczacılar tanıklıktan çekilebilir mi?
* Avukatlar, doktorlar, diş hekimleri, eczacılar, ebeler ve yardımcıları, mali müşavirler ve noterler, bu ünvanlar dolayısıyla edindikleri bilgiler nedeniyle tanıklık yapmaktan çekinebilirler.
Kimlerin tanıklığı kabul edilmez?
MADDE 248 – (1) Aşağıdaki kişiler tanıklıktan çekinebilirler: a) Taraflardan birinin nişanlısı. b) Taraflardan birinin eşi, evlilik sona ermiş olsa dahi. c) Eşinin altsoyu veya altsoyu.
Tanıklıktan çekinme hakkı nasıl kullanılır?
Madde 48 Kendisi veya yakınları aleyhine tanıklıkta bulunmama “Madde 48 – (1) Tanık, kendisi veya 45 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen kişiler hakkında ceza kovuşturmasına yol açabilecek soruları cevaplamaktan kaçınabilir. Cevap vermekte tereddüt edebileceği tanığa önceden bildirilir.”
Kimler tanık olamaz?
Kural olarak, şüpheli veya sanık kendi eylemleri için tanık olarak sorgulanamaz. Diğer suç ortakları yemin ettirilmeden eylemleri hakkında sorgulanabilir. Bu nedenle, şüpheli veya sanığın diğer şüpheliler veya sanıklar hakkında tanıklık etmesinin önünde hiçbir engel yoktur.
Herkes tanıklıktan çekilebilir mi?
Herkesin ifade verme kapasitesi olduğundan, çocuklar ve akıl hastaları da ifade verebilir. Ancak, tanığın ifadelerinin dikkate alınıp alınmaması yargı makamının takdirindedir.
Mahkemede tanikliktan nasıl vazgeçilir?
Tanıklıktan kaçınan kimse, gecikmenin sebebini ve bu sebebi haklı gösteren delilleri duruşma tarihinden önce yazılı olarak veya çağrıldığı duruşmada sözlü olarak açıklamak zorundadır. Mahkeme, hazır bulunan tarafları dinledikten sonra tanıklıktan kaçınmak için haklı sebep olup olmadığına karar verir.
Kuzen tanıklıktan çekinebilir mi?
(1) Aşağıdaki kişiler tanıklık yapmaktan kaçınabilirler: (a) Şüpheli veya sanığın nişanlısı. (b) Şüphelinin veya sanığın eşi, artık evli olmasalar bile. (c) Şüphelinin veya sanığın kan veya hısımlık yoluyla ataları veya altsoyu.
Tanıklıktan çekinme kaçıncı derece?
HMK Madde 248 Gerekçe: Maddenin (d) bendinde, kayınvalideler arasındaki sıkı bağ dikkate alınarak, 1086 sayılı Kanunda ikinci dereceye kadar tanıklıktan çekinme hakkı tanınmışken, bu maddede üçüncü dereceye kadar tanıklıktan çekinmenin uygun olduğu düşünülmüş ve fıkra buna göre düzenlenmiştir.
Tanığa itiraz edilebilir mi?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “Tanıklara İtiraz” başlıklı 255. maddesi şu şekildedir: “Tanıkların ifadelerinin doğruluğunda şüpheyi gerektiren sebepler varsa, örneğin davaya yararlı olması gibi, taraflar iddiada bulunabilir ve bunu ispat edebilir.” 13 Temmuz 2024
Mali müşavir tanıklıktan çekinebilir mi?
3. Mali işlere bakan danışmanlar ve noterler, mesleki unvanları dolayısıyla kendilerine malum olan, danışmanlık yaptıkları kişilerin sırları hakkında tanıklık etmekten imtina edebilirler. 4. Bu unvan, kolluk görevlilerine, üç grup kişi hakkında aldıkları bazı bilgiler hakkında tanıklık etmekten imtina etme yetkisi verir.
Avukat tanıklıktan çekinebilir mi?
Bu hususlarda işverenin rızası ile tanıklık yapabilirler. Ancak avukat, onun rızasını almış olsa bile, tereddüt etmeden tanıklık etmekten kaçınabilir ve bu durum hukuki veya cezai sorumluluk doğurur (1136 sayılı Avukatlık Kanunu md. 36).
Çocuk tanık olabilir mi?
Algılama yaşı 8 ve üzeridir. Çocuk, tarafların tanık listesinde olmasa bile mahkeme velayet konusunda karar vermek için çocuğu resen dinleyebilir.
Mali müşavir tanıklıktan çekinebilir mi?
3. Mali işlere bakan danışmanlar ve noterler, mesleki unvanları dolayısıyla kendilerine malum olan, danışmanlık yaptıkları kişilerin sırları hakkında tanıklık etmekten imtina edebilirler. 4. Bu unvan, kolluk görevlilerine, üç grup kişi hakkında aldıkları bazı bilgiler hakkında tanıklık etmekten imtina etme yetkisi verir.
Herkes tanıklıktan çekinebilir mi?
[1] Tanıklıktan çekinme hakkı, HMK m. 247 – “(1) Kanunda açıkça düzenlenen hâllerde, tanık olarak çağrılan kişi tanıklıktan çekinebilir. (2) Kişisel nedenlerle tanıklıktan çekinmeyi gerektiren sebepler varsa, hâkim tanık olarak çağrılan kişinin tanıklıktan çekinme hakkına sahip olduğunu önceden belirtir.” 15.02.2023
Kuzen tanıklıktan çekinebilir mi?
Menfaatlerin zarar görmesi tehlikesi nedeniyle ifade vermeme Tanık, kendisinin veya bir yakınının menfaati tehlikede ise ifade vermekten kaçınabilir.
Avukat tanık olabilir mi?
Avukat, vekil vasıtasıyla takip ettiği davada tarafların üçüncü kişisi olduğundan, görevi sırasında öğrendiği olguların ötesinde delil göstermekle yükümlü olup, tanık olarak dinlenmesinde kanuni bir engel bulunmamaktadır.